14.1 C
Amsterdam

Egypte laat journalist vrij, na vier jaar ‘slapen op vloer in kleine cel’

Lees meer

Na vier jaar heeft Egypte journalist Mahmoud Hussein vrijgelaten. Hussein werkte voor de Arabische nieuwszender al Jazeera, die is gevestigd in Qatar.

Het besluit om Hussein vrij te laten kwam nadat Egypte zich recentelijk met Qatar verzoende. Jarenlang verkeerden deze twee landen in een diplomatieke breuk.

De Egyptische journalist werd vastgehouden op beschuldiging van banden met de in Egypte verboden Moslimbroederschap. Deze beschuldiging gebruikt de overheid tegen meer journalisten sinds president Abdul Fatah al-Sisi in 2014 na een coup aan de macht kwam.

Later werd hij beschuldigd van ‘het verspreiden van vals nieuws en het ontvangen van geld van buitenlandse autoriteiten om de reputatie van de staat te schande te maken’, maart er is nooit een formele aanklacht tegen hem ingediend.

Democracy for the Arab World Now (DAWN), een NGO die opkomt voor persvrijheid in de Arabische wereld, stelt dat Husseins kritische berichtgeving over Egypte hem tot doelwit van het regime had gemaakt.

Hussein’s dochter Azzahraa Hussein zegt op Facebook dat haar vader zaterdag laat thuis was gekomen. ‘Vier jaar lang sliep mijn vader op de vloer in een kleine cel, waar hij 22 uur per dag werd opgesloten.’

Al Jazeera noemt Husseins vrijlating ‘een inspirerende mijlpaal op weg naar persvrijheid’.

- Advertentie -