20.7 C
Amsterdam

Egypte overweegt ramadan te verschuiven vanwege corona

Lees meer

Egypte zal de islamitische vastenmaand dit jaar mogelijk opschorten vanwege de coronapandemie. Dat zeggen geleerden van de Azhar Universiteit in Caïro, een belangrijke soennitische instelling die bevoegd is om fatwa’s uit te vaardigen.

De ramadan zou eind deze maand moeten beginnen, maar het is de vraag of de vastenmaand dan al van start kan. De fatwa-raad aan de Azhar Universiteit gelooft dat een verschuiving van de ramadan als gevolg van de coronapandemie mogelijk is.

‘We wachten om te kijken wat het Egyptische ministerie van Volksgezondheid en de artsen zullen beslissen’, aldus Sheikh Khaled Omran. Hij is secretaris-generaal van de fatwa-raad. ‘Dit betekent dat we ook wachten op de beslissingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO, red).’

Als de WHO zegt dat mensen wel moeten eten en drinken tijdens de vastenmaand, dan zal de raad een fatwa uitvaardigen dat moslims de gemiste dagen na het einde van crisis moeten inhalen.

Sowieso hoeven zieken tijdens de ramadan niet te vasten. Maar volgens medische experts zijn mensen die net beginnen met vasten kwetsbaarder voor het coronavirus, omdat ze dan verzwakt zijn.

Eerder al besloot de Azhar Universiteit dat het vrijdaggebed en andere gebeden in de moskeeën niet meer doorgingen. Grote bijeenkomsten zorgen er immers voor dat het virus zich sneller verspreidt.

De Azhar-geleerden beroepen zich hiervoor op de soenna, de traditie uit de tijd van de profeet Mohammed.

‘Een voorbeeld uit de soenna is dat de profeet op sommige avonden, wanneer de omstandigheden het gezamenlijke gebed in de moskee niet toelieten, de gelovigen opgedragen heeft om thuis te bidden. De profeet zei tegen de gelovigen: ‘Bid in uw tenten of in uw huizen!’’

- Advertentie -