18.9 C
Amsterdam

Egypte: ruim duizend mensen opgepakt bij protesten tegen Sisi, aldus NGO’s

Lees meer

Bij de protesten tegen het regime van president Abdel Fattah al-Sisi zijn inmiddels meer dan 1.100 demonstranten gearresteerd. Dat melden Egyptische mensenrechtenorganisaties.

Ook een Nederlander is opgepakt: hij liet een drone vliegen boven een gebied waar gedemonstreerd werd. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten bijstand te verlenen.

Het startschot voor de demonstraties in onder meer de hoofdstad Caïro is een reeks video’s die de Egyptische zakenman en filmster Mohamed Ali twee weken geleden online zette. Daarin beschuldigt hij de president en het leger van corruptie. Met name eind vorige week laaide het protest op. Inmiddels heeft Ali aangekondigd morgen een nieuw demonstratie op te zetten.

In 2011 resulteerden dergelijke straatprotesten in Egypte tot het opstappen van de toenmalige president Hosni Mubarak, na dertig jaar heerschappij. Daarna leidden verkiezingen tot een regering van de islamistische Moslimbroederschap met Mohammed Morsi als president.

Veldmaarschalk Sisi kwam in 2013 aan de macht door deze regering af te zetten.. Onder Sisi zijn duizenden politieke tegenstanders, vooral leden van de islamistische Moslimbroederschap, opgepakt en in de gevangenis gegooid.

- Advertentie -