17.9 C
Amsterdam

Egypte sluit prominente mensenrechtenactiviste op

Lees meer

Egypte heeft Mahienour el-Massry gearresteerd, een internationaal gevierde mensenrechtenadvocate.

El-Massry werd opgepakt nadat ze een bijeenkomst verliet waar overheidsfunctionarissen vergaderden over het vervolgen van demonstranten die eerder waren gearresteerd.

Vorige week gingen honderden demonstranten in Caïro de straat op om het vertrek van de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi vertrek te eisen. Volgens het Egyptische Centrum voor Economische en Sociale Rechten hebben de autoriteiten sindsdien honderden mensen gearresteerd.

Het is niet de eerste keer dat El-Massry in conflict is met de Egyptische staat. In december 2013, na de coup tegen de toenmalige president Mohamed Morsi, werd ze voor negen maanden opgesloten. De reden: ze zou zonder toestemming aan demonstraties zou hebben deelgenomen.

Terwijl ze in de gevangenis zat kreeg El-Massry de Ludovic Trarieux Prijs, een internationale prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een advocaat die zich voor de mensenrechten inzet.

In 2015 belandde El-Massry opnieuw achter de tralies, omdat ze had deelgenomen aan een sit-in tegen het regime van president Sisi.

De Egyptische regering heeft, vlak na Sisi’s coup tegen Morsi, alle openbare demonstraties verboden.

- Advertentie -