14.2 C
Amsterdam

Egypte verbiedt niqaab op scholen, moslims en feministen verontwaardigd

Lees meer

In Frankrijk mogen scholieren geen hijab of abaya dragen, op Egyptische scholen is de niqaab, de sluier die het gezicht bedekt, verboden. Islamitische en feministische Egyptenaren zijn verontwaardigd over dit besluit.

Minister van Onderwijs Reda Hegazy zei dat Egypte leerlingen toestaat om een hjiab te dragen om de haren te bedekken, maar dat de bedekking van het gezicht niet is toegestaan. Het niqaabverbod gaat vanaf 30 september in.

De Arabische nieuwszender Al Jazeera uit Qatar sprak met Egyptenaren die kritiek uiten op dit besluit, maar die anoniem willen blijven uit angst voor repercussies.

‘Egypte is een moslimland’, zei IA, een 33-jarige ingenieur. Hij is tegen het niqaabverbod, ‘omdat het (de niqaab) deel uitmaakt van ieders vrijheid’. Een verbod op de niqaab is volgens hem ‘in strijd met de mensenrechten’. IA stelt dat je de islamitische identiteit van Egypte moeilijk kunt uitwissen met een dergelijk besluit.

Ook de 45-jarige feministische schrijfster FA uit Caïro is kritisch. Het niqaabverbod op scholen is juist in strijd met de vrouwenrechten, stelt ze. ‘Vrouwen trekken altijd aan het kortste eind’, zegt ze. FA is tegen seculiere en religieuze vrouwenonderdrukking. ‘Terwijl Frankrijk de abaya en de boerkini verbiedt, volgt Egypte dit voorbeeld met het niqaabverbod en daarvoor heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof Roe vs Wade vernietigd (met als gevolg dat conservatieve Amerikaanse staten abortus weer onmogelijk kunnen maken, red.) en blijven de Taliban vrouwen ernstig beperken in hun vrijheid – het toezicht op de lichamen van vrouwen gaat door.’

Egypte lijdt sinds 2013 onder de dictatuur van maarschalk Abdul Fatah al-Sisi, die een militaire staatsgreep pleegde tegen de democratisch gekozen regering onder leiding van de Moslimbroederschap.

- Advertentie -