Een Egyptische rechtbank heeft twee populaire TikTok-influencers veroordeeld tot lange celstraffen.
De 23-jarige Mawada al-Adham (foto, rechts) kreeg zes jaar opgelegd, de twintigjarige Haneen Hossam (foto, links) tien jaar. Ook moeten beide vrouwen een boete van omgerekend ruim 10.000 euro betalen.
Ze zouden meisjes gebruiken voor handelingen die in strijd zijn met ‘de principes en waarden van de Egyptische samenleving, om hier materieel beter van te worden’.
De hoge straffen en boetes leiden online tot veel kritiek, ook omdat de twee jonge vrouwen werden veroordeeld voor ‘mensenhandel’.
Omdat de influencers arme meisjes geld zouden hebben beloofd en lid zouden zijn van een criminele organisatie, beargumenteerden de aanklagers dat ze daarmee in feite mensenhandel zouden aanjagen.
Vorig jaar juli werden beide dames aangeklaagd en veroordeeld voor ‘het schenden van de normen en waarden van de Egyptische samenleving en het plaatsen van onfatsoenlijke foto’s en video’s die de openbare moraal verstoren’. Hiervoor werden ze in januari dit jaar in hoger beroep vrijgesproken.
Adham had meer dan drie miljoen volgers op TikTok. Ze gebruikte dit platform om onder meer dansvideo’s te delen. Hossam (ruim een miljoen volgers) legde uit hoe je de app kunt gebruiken om geld te verdienen.
Eerder deze maand werd een andere TikTok-influencer, Renad Emad, veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van omgerekend ruim 5.000 euro. De video’s van Emad waren volgens de rechter in strijd met maatschappelijke waarden, en ook zij zou zich aan mensenhandel schuldig hebben gemaakt.
Op social media leidt de veroordeling van Adham en Hossam tot grote publieke verontwaardiging. ‘Dit is hetzelfde land dat aanranders en verkrachters vrijuit laat gaan. Er zijn geen woorden voor…’, schrijft een Arabische twitteraar.
‘De Egyptische wetgeving is erg vaag en breed’, vertelde Amr Magdi, een Midden-Oostenonderzoeker bij Human Rights Watch, eerder aan de nieuwswebsite Middle East Eye. ‘Ze praten over handelingen die familiewaarden ondermijnen, maar de wet definieert niet wat deze handelingen zijn, dus burgers weten niet wanneer ze de wet overtreden.’ Ook zijn de straffen buitengewoon onevenredig, aldus Magdi.
Vorig jaar riep mensenrechtenorganisatie Amnesty International Egypte op een einde te maken aan hun harde optreden tegen vrouwelijke TikTok-gebruikers. Ze zouden, aldus Amnesty, vervolgd worden na ‘absurde beschuldigingen’.
Amnesty International zei destijds dat de arrestatie van Adham en Hossam een cultuur van ongelijkheid en geweld tegen vrouwen in stand hield. ‘In plaats van online toezicht te houden op vrouwen, moet de regering prioriteit geven aan het onderzoeken van de wijdverbreide gevallen van seksueel en gendergerelateerd geweld tegen vrouwen en meisjes in Egypte.’
De twee kunnen nog tegen hun veroordeling in hoger beroep.