18.6 C
Amsterdam

Egypte zet oppositiepolitici op de terreurlijst

Lees meer

Egypte heeft veel prominente leden van de Moslimbroederschap opnieuw op de terreurlijst gezet, waar ze voor vijf jaar op zullen blijven staan.

Het gaat om journalisten en andere mensen die werken in de media, mensenrechtenactivisten, artsen, voormalige parlementsleden, zakenlieden en andere tegenstanders van het regime. De meesten wonen in het buitenland.

Een prominent lid op de terreurlijst is bijvoorbeeld Ayman Nour, een voormalige presidentskandidaat. Ook de vooraanstaande journalisten Moataz Matar, Mohamed Nasser en Hamza Zawbaa staan op de lijst, net als 32 journalisten die werken voor de Arabische nieuwszender Al Jazeera, Al Sharq, Mekameleen, Watan, Rassd Network en enkele andere platforms die kritisch zijn over het Egyptische regime.

Mensen die op de terreurlijst staan krijgen een reisverbod, hun paspoort wordt ingetrokken en ze kunnen geen nieuwe aanvragen. Ook kunnen mensen die op de terreurlijst staan geen werk in Egypte meer krijgen en worden hun vermogen bevroren.

President Abdel Fatah al-Sisi regeert Egypte al bijna een decennium met harde hand en vervolgt politieke tegenstanders rücksichtslos. Hij is in 2013 aan de macht gekomen door middel van een militaire staatsgreep, die een einde maakte aan de democratisch gekozen regering van president Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap. Leden van de Moslimbroederschap worden keihard vervolgd door het nieuwe regime.

Opmerkelijk is dat de terreurlijst niet helemaal op to date is en dat er enkele mensen op de lijst staan die reeds zijn overleden, waaronder Mohammed Morsi.

- Advertentie -