16.3 C
Amsterdam

Egyptische advocaat klaagt Netflix aan vanwege ‘zwarte Cleopatra’

Lees meer

De Egyptische advocaat Mahmoud al-Semary klaagt Netflix aan, omdat in de nieuwe serie Queen Cleopatra de legendarische Egyptische koningin wordt gespeeld door een zwarte actrice, Adele James.

Mahmoud al-Semary wil dat de Egyptische openbare aanklager ‘ernstige juridische stappen’ onderneemt tegen Netflix en dat de streamingsdienst in Egypte wordt geblokkeerd.

‘Het meeste van wat het Netflix-platform laat zien, is in tegenspraak met islamitische en maatschappelijke waarden en principes, vooral de Egyptische’, aldus de advocaat. Cleopatra wordt verbeeld als een zwarte vrouw in de Netflix-serie, wat volgens al-Semary het promoten van ‘afrocentrisme’ is.

Afrocentrisme is een pseudowetenschappelijke theorie die stelt dat Afrika de bron is van alle beschaving, en dat onder meer de Meso-Amerikaanse Olmeekse beschaving en het Oude Egypte zwart waren. Dit denken is vooral populair onder Afro-Amerikanen, en wordt in Nederland onder andere gepromoot door de Surinaams-Nederlandse schrijver Sandew Hira.  Egyptenaren zien het Afrocentrisme echter als een aanval op hun eigen geschiedenis, omdat de Egyptische farao’s – op de 25e Nubische dynastie na – niet zwart waren. Boze Egyptenaren startten een petitie, die binnen enkele dagen 85.000 handtekeningen heeft opgehaald.

De Netflix-serie Queen Cleopatra is geschreven en wordt verteld door Jada Pinkett Smith, de vrouw van acteur Will Smith. Centraal staat het leven van Cleopatra VII (die leefde van 69 tot 30 voor Christus), de laatste koningin van Egypte, minnares van de Romeinse schrijver, generaal en politicus Julius Caesar.

Cleopatra spreekt al eeuwen tot de verbeelding. De Engelse toneelschrijver William Shakespeare schreef begin zeventiende eeuw de tragedie Antony and Cleopatra en in 1963 verscheen er over haar een speelfilm met Elizabeth Taylor in de hoofdrol. Hierop baseerden René Goscinny en Albert Uderzo hun stripalbum Astérix en Cleopatra.

- Advertentie -