7.6 C
Amsterdam

‘Elon Musk maakt indirect gebruik van dwangarbeid Oeigoeren’

Lees meer

Tesla, het elektrische autobedrijf van Elon Musk, koopt producten in van LONGi Solar. LONGi is een Chinees bedrijf dat volgens mensenrechtenactivisten gebruik maakt van Oeigoerse dwangarbeiders.

Een nieuwe fabriek van Tesla in Austin, Texas, heeft zonnepanelen van LONGi geïnstalleerd. De Amerikaanse publicist Isaac Stone Fish, die bijdragen schrijft voor de Amerikaanse nieuwszender CBS, wijst zijn Twittervolgers erop dat LONGi gebruik zou maken van Oeigoerse dwangarbeid.

Eerder deze week kreeg Tesla al stevige kritiek van Amerikaanse mensenrechtenorganisaties en handelsgroepen vanwege de opening van een showroom in de Chinese regio Xinjiang.

Volgens VN-experts en mensenrechtenorganisaties worden daar meer dan een miljoen mensen, voornamelijk Oeigoeren en andere moslims, in ‘heropvoedingskampen’ vastgehouden.

Washington beschuldigt Beijing van genocide op de Oeigoeren.  President Joe Biden ondertekende vorige maand een wet die invoer uit Xinjiang verbiedt. Vanwege de onderdrukking van de Oeigoeren boycotten de Verenigde Staten de Olympische Winterspelen in Peking komende maand.

China ontkent Oeigoeren als dwangarbeiders tewerk te stellen. De kampen zouden ‘beroepsopleidingen’ aanbieden en bedrijven moeten het Chinese beleid in Xinjiang respecteren.

- Advertentie -