14.4 C
Amsterdam

Erdogan belt nieuwe Zweedse premier: wil nog altijd uitlevering ‘terroristen’

Lees meer

De Turkse president Erdogan heeft de nieuwe rechtse premier van Zweden telefonisch gezegd dat ‘de trilaterale overeenkomst met Zweden en Finland’ leidend is, mocht het Scandinavische land het NAVO-lidmaatschap willen verkrijgen.

Volgens de Turkse nieuwssite Ensonhaber, die Erdogan-gezind is, komt dat neer op dat Zweden ‘terroristen’ uitlevert aan Turkije in ruil voor het NAVO-lidmaatschap.

Turkije kan zo’n lidmaatschap nog altijd vetoën. Het Turkse parlement heeft de NAVO-aanvraag van Zweden en Finland nog niet geratificeerd.

Deze zomer ondertekenden beide landen een overeenkomst die weliswaar rept over uitlevering van ‘terroristen’ naar Turkije, maar die ook multi-interpretabel is.

Met ‘terroristen’ bedoelt Erdogan dissidente Koerden. Volgens het Zweedse recht kunnen die niet zomaar uitgeleverd worden.

De Zweedse premier Ulf Kristersson verklaarde na het telefoongesprek binnenkort naar Ankara te willen afreizen om de plooien glad te strijken.

‘We nemen de veiligheidsproblemen van Turkije zeer serieus en we willen samenwerken in de strijd tegen het terrorisme, inclusief de bedreigingen van de terroristische organisatie PKK (een Koerdische militante beweging, red.) en alle andere terroristische organisaties en hun afdelingen.’

Of dit ook echt een uitlevering van ‘terroristen’ behelst, is niet duidelijk. Daar maken gevluchte Koerden in Zweden zich wel zorgen om.

Die angst lijkt niet onterecht. De nieuwe rechtse regering in Zweden zal er weleens zomaar uit kunnen komen met Turkije, zeggen NAVO-diplomaten volgens NU.nl, omdat die minder opkomt voor de Koerden dan de linkse partijen.

NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft zich intussen ook gemeld om ‘in de nabije toekomst’ naar Turkije te gaan, ‘om het bijna voltooide proces van NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland te bespreken’.

- Advertentie -