15.8 C
Amsterdam

‘Erdogan biedt Poetin helpende hand om westerse sancties te omzeilen’

Lees meer

De Turkse president Erdogan heeft in een telefoongesprek met zijn Russische collega Vladimir Poetin een deal gesuggereerd om de gevolgen van de westerse sancties tegen zijn land tegen te gaan. Dat schrijft de Turkse journalist Abdülkadir Selvi, die warme banden onderhoudt met de partij van Erdogan, in de Turkse krant Hurriyet.

Volgens Selvi heeft de Turkse president in het telefoongesprek voorgesteld een alternatieve handelsstroom op te zetten tussen Rusland, Turkije en China. Op die manier zouden de westerse sancties via Turkije ‘omzeild kunnen worden’, aldus Selvi.

‘Rusland, China en Turkije kunnen onderling de eigen nationale valuta verhandelen, maar ook goud’, zou de Turkse president gezegd hebben. Of Poetin welwillend staat op het vermeende voorstel, meldt Selvi niet. Wel schrijft Selvi: ‘Waarom niet?’

Turkije vaart sinds het uitbreken van de Oekraïne-oorlog nadrukkelijk een eigen koers tussen het Westen en Rusland in en wil vooralsnog niet breken met Rusland. Zelf doet Turkije niet mee aan de economische sancties die het Westen heeft ingesteld.

Rusland is economisch belangrijk voor Turkije. Nog meer dan het Westen is Turkije afhankelijk van Russisch gas. Bovendien komen er jaarlijks gemiddeld vijf miljoen Russische toeristen naar Turkije.  Voor de pro-Erdogan-journalist Selvi redenen om de crisis om te buigen ‘tot een historische kans’.

Het idee leidde ook meteen tot kritiek, onder meer van de Duitse journalist Frank Nordhausen op Twitter: ‘Dus Erdogan lijkt te hebben gesuggereerd dat Turkije westerse sancties zou kunnen ondermijnen? Als NAVO-lidstaat? Joe Biden zal dat niet leuk vinden.’

- Advertentie -