13.1 C
Amsterdam

Erdogan-bondgenoot wint verkiezingen Noord-Cyprus

Lees meer

De pro-Turkse Nationale Eenheidspartij UBP heeft de verkiezingen in Noord-Cyprus gewonnen. Dit is goed nieuws voor de Turkse president Erdogan, die wil dat Noord-Cyprus afhankelijk blijft van Turkije.

De UBP van de Noord-Cypriotische president Ersin Tatar (foto), een trouwe bondgenoot van Erdogan, won 39,5 procent van de stemmen. Daarmee verdient het 24 van de 50 zetels in het parlement, aldus de Arabische nieuwszender al Jazeera. De centrumlinkse Republikeinse Turkse Partij (CTP) werd de tweede partij met 32 procent de stemmen en 18 parlementszetels.

UBP wil aan de tweestatenoplossing op Cyprus vasthouden, terwijl CTP voor onderhandelingen is met de Griekse republiek Cyprus. Pogingen van de Verenigde Naties om de onderhandelingen tussen Noord-Cyprus en Cyprus nieuw leven in te blazen liepen vorig jaar op een mislukking uit.

De Turkse Republiek Noord-Cyprus bestaat sinds 1983 en beslaat het noordelijke deel van het eiland. Deze staat wordt alleen door Turkije erkend. In 1974 besloot Turkije om Cyprus binnen te vallen. Dit, onder het voorwendsel om de islamitische Turks-Cyprioten te beschermen tegen de Grieks-Cypriotische meerderheid die aansluiting wenste bij Griekenland.

- Advertentie -