12 C
Amsterdam

Erdogan: doden mijnramp zijn slachtoffer van ‘het lot’

Lees meer

Eind vorige week overleden 41 Turkse mijnwerkers door een explosie. De Turkse president Erdogan linkte hun dood dit weekend niet direct aan de veiligheid van de mijn, maar aan iets anders: ‘Wij geloven in het lot en dat dit soort ongelukken altijd zullen gebeuren.’

Het ongeluk gebeurde noordelijke provincie Bartin. Volgens de Turkse president is de staatsmijn daar een van de meest geavanceerde mijnen van dit moment. Erdogan zegt dat er wordt gedaan na wie verantwoordelijk is voor het ongeval en die juridisch gestraft zal worden. Maar dit kan de oplaaiende kritiek op de overheid vooralsnog niet wegdrukken.

Zo deelde de seculiere Turkse oppositiepartij CHP op Twitter een rapport uit 2019 over de mijn in Bartin. Daarin staat dat het verder naar beneden graven, dat toen al plaatsvond, mogelijk voor rampen zou zorgen. Een van de mogelijkheden: een grote explosie, ontstaan door het opbouwen van al het gas in de diepte.

In 2014 klonk veel kritiek na de mijnramp in Soma, waar 301 mensen zijn overleden. In de jaren voor deze mijnramp protesteerden mijnwerkers in Turkije al over de werkomstandigheden.

- Advertentie -