18 C
Amsterdam

‘Erdogan eist ontslag Zweedse defensieminister’

Lees meer

De Zweedse premier Magdalena Andersson moet van Turkije haar defensieminister Peter Hultqvist ontslaan, meldt de Zweedse krant Expressen.

De onthulling komt op een moment dat Turkije meerdere eisen stelt aan Zweden, dat net als Finland lid wil worden van de NAVO. Zweden zou alle banden met de Koerdische militie YPG in Noord-Syrië moeten verbreken, die Turkije als de Syrische tak van de PKK beschouwt.

Het is een speech van Hultqvist van tien jaar terug die de Turkse president Erdogan dwars zou liggen. Hierin zou Hultqvist de Koerdische gewapende groep de PKK en de gevangen leider Abdullah Öcalan hebben geprezen.

In 2011 bezocht Hultqvist als sociaaldemocratische parlementariër een viering van de 33ste verjaardag van de PKK, naar eigen zeggen om ‘de Koerden te verdedigen’: in het bijzonder Koerdische politici die de Koerdische taal als officiële taal in Turkije erkend willen zien.

‘Ik steun een vreedzame oplossing voor het conflict, ik ben tegen geweld en terreur. Naar een bijeenkomst gaan en zulke dingen zeggen is geen probleem’, zegt Hultqvist over het bezochte PKK-evenement.

- Advertentie -