15.8 C
Amsterdam

Erdogan en Biden spreken elkaar tijdens zeldzame ontmoeting in Bali

Lees meer

De Turkse president Erdogan heeft gisteren zijn Amerikaanse collega Joe Biden in de marges van de G20-top in Bali gesproken.

Het ging onder meer over de uitbreiding van de NAVO met Zweden en Finland, waar Turkije tot ergernis van Amerika nog altijd voor ligt, de wankele graandeal tussen Oekraine en Rusland en de recente aanslag in Istanbul, meldt de nieuwssite al Monitor.

Het komt niet vaak voor dat de NAVO-bondgenoten, die een ijzige relatie erop nahouden, elkaar ontmoeten. Die relatie werd er na de terreuraanslag in Istanbul van afgelopen zondag niet beter op. Turkije wijst naar Koerdische groepen in Turkije en Syrië als daders. Die laatste groep wordt gesteund door de VS.

Het Witte Huis reageerde ‘diep teleurgesteld’ op de ‘onverantwoordelijke suggesties dat de VS enige rol zou kunnen hebben bij een aanval op Turkse burgers’, zei een woordvoerder van het Witte Huis. ‘We staan naast de Turkse autoriteiten en willen helpen bij het onderzoek naar de dader.’

Na de ontmoeting heeft Erdogan een tweet uitgebracht met de vlaggen van landen die Turkije hebben gecondoleerd. De Amerikaanse vlag stond opzichtig naast die van vlaggen van – het enkel door Turkije erkende – Noord-Cyprus én Azerbeidzjan, een bondgenoot van Turkije.

De aanslag heeft in Turkije de nationalistische wens doen heropleven om nog een invasie in Noord-Syrië tegen Koerdische strijders te ondernemen. De VS zijn daar op tegen.

Intussen heeft Amerika wel veel aan NAVO-bondgenoot Turkije, dat probeert te bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland. Erdogan gebruikt die positie om de VS ertoe over te halen om Turkije F-16’s te verkopen. Joe Biden staat daar positief tegenover, maar het Congres is nog niet akkoord. Drie jaar geleden waren de VS boos vanwege Turkije’s aanschaf van een Russisch luchtverdigingssyteem.

- Advertentie -