14.4 C
Amsterdam

Erdogan en Poetin gaan praten in Iran

Lees meer

Volgende week dinsdag staat een top tussen Turkije, Rusland en Iran op de agenda. De Turkse president Erdogan en zijn Russische collega Vladimir Poetin gaan naar Teheran, om daar de situatie in Syrië en de Oekraïense graancrisis te bespreken. Dit meldt de nieuwssite al Monitor.

In Noord-Syrië dreigt al een paar maanden een nieuwe Turkse invasie tegen de Syrische Koerden. Rusland en NAVO-partner Amerika willen dat niet, maar Erdogan zei hun toestemming ook niet nodig te hebben. Hij heeft inmiddels wel zijn toon gematigd en zegt ‘geen haast’ te hebben. De Koerden zijn er niet gerust op en staan paraat voor een invasie.

Bij het driehoeksgesprek tussen Turkije, Rusland en Iran staat ook de Oekraïense graanexporten op de agenda. Ankara is al een tijdje bezig om een zeecorridor vanuit de Zwarte Zee van de grond te krijgen. Vandaag praten Rusland en Oekraine over hetzelfde onderwerp met Turkije en een afvaardiging van de Verenigde Naties in Istanbul.

Rusland eist dat Oekraïne eerst de havens ontmijnt. Maar dat doet Oekraïne alleen als er internationale garanties komen tegen Russische bombardementen op de haven in Odessa. Turkije heeft zich als bemiddelaar opgeworpen om samen met de VN dat te bewerkstelligen.

Experts verwachten dat Poetin ook militaire en economische steun van Iran wil afdwingen in de oorlog tegen Oekraïne. Het Witte Huis zei gisteren aanwijzingen te hebben dat de Iraanse regering bereid is snel enkele honderden drones te leveren, waaronder drones die wapens kunnen dragen.

- Advertentie -