22.9 C
Amsterdam

Erdogan en zijn vrouw gaan eigen boeken uitdelen op VN-top

Lees meer

De Turkse president Erdogan zal bij de komende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties exemplaren van zijn eigen boek cadeau Een eerlijkere wereld is mogelijk geven aan andere wereldleiders, meldt de Turkse website Duvar. Ze krijgen een vertaling van het boek: Engels, Frans of Arabisch.

Het boek legt de nadruk op de problemen die bij de VN sinds jaar en dag bestaan, dus tekortkomingen met betrekking tot ‘legitimiteit, inclusiviteit, efficiëntie, representatie en governance’, aldus de Turkse president.

Erdogan wil dat de VN zichzelf hervormt. ‘De wereld is groter dan vijf’ roept hij al een tijdje, wijzend op de permanente vertegenwoordiging van de VN, bestaande uit de VS, Engeland, Frankrijk, China en Rusland, die ook vetorecht hebben.

Het aantal landen in de permanente vertegenwoordig zou uitgebreid moeten worden tot twintig, vindt Erdogan.

Tegenstanders van Erdogan wijze op discrepanties tussen Erdogans boek Een eerlijker wereld is mogelijk en zijn daden. Duizenden van Erdogans politieke tegenstanders – vermeende Gülen-sympathisanten, Koerdische activisten, kritische journalisten en anderen – zitten in Turkije lange gevangenisstraffen uit.

Ook zijn vrouw Emine Erdogan heeft een boek geschreven – Mijn reizen naar Afrika – en zal die tijdens de VN-top in New York introduceren aan de andere first lady’s.

Emine Erdogans boek gaat over de 23 Afrikaanse landen die zij bezocht tussen 2014 en 2020, een periode die ook wel de nieuwe ‘Wedloop om Afrika’ wordt genoemd. En Turkije is onder de Erdogans vastberaden om net als bijvoorbeeld China ook een duit in het zakje te doen. De invloed van Turkije in Afrika is al gegroeid met bijvoorbeeld militaire bases in Somalië en de burgeroorlog in Libië, waarin Turkije de zittende regering steunt.

- Advertentie -