20.9 C
Amsterdam

Erdogan: ‘Islamofobie even gevaarlijk als corona’

Lees meer

‘Het virus van islamofobie, dat even gevaarlijk is als het coronavirus, verspreidt zich snel, vooral in Europese landen’, zei de Turkse president Erdogan tijdens een toespraak in Ankara.

De ziekte van islamofobie maakt van Europa een ‘openluchtgevangenis’ voor de miljoenen moslims die er wonen, aldus Erdogan. Volgens hem zijn racisme, discriminatie, verzet tegen immigratie en onverdraagzaamheid slechts enkele van de ‘sociale ziekten’ die in Europa woeden..

Erdogan richt zijn pijlen in het bijzonder op Frankrijk, dat de invloed van de politieke islam wil terugdringen met een zogenoemde ‘anti-separatismewet’. ‘Het aannemen van een dergelijk wetsvoorstel, dat openlijk in tegenspraak is met de mensenrechten, de vrijheid van geloof en de Europese waarden, zal dienen als een guillotine voor de Franse democratie.’

Hij roept de Franse president Emmanuel Macron en andere functionarissen op om ‘redelijk te handelen’. ‘We verwachten dat de Franse regering onmiddellijk afziet van dit wetsvoorstel, dat op 12 april door de Senaat is aangenomen. Turkije is bereid met iedereen samen te werken, ook met Frankrijk, op het gebied van terrorismebestrijding en integratie’, vervolgde hij.

Erdogan voer onlangs ook fel uit tegen Israël, vanwege het hardhandige optreden tegen demonstrerende Palestijnen in Jeruzalem en de daar gelegen Al Aqsa-moskee en de luchtaanvallen op de Gazastrook. Hij noemde Israël onder meer een ‘wrede terroristische staat’.

De imam van de Al Aqsa-moskee noemt de toespraken van de Turkse president over de Palestijnen ‘kostbaar’. De imam hoopt dat moslimlanden zich zullen verenigen en samen een vuist zullen maken tegen Israël.

- Advertentie -