21.2 C
Amsterdam

Erdogan klaagt Duitse politicus aan die hem ‘rioolrat’ noemde

Lees meer

De Turkse president Erdogan heeft via een Duitse advocaat een aanklacht ingediend tegen de liberale FDP-politicus Wolfgang Kubicki. Kubicki had Erdogan eerder deze week als beschreven als ‘rioolrat’, en dat is volgens Erdogan belediging en laster.

Eerder al had Ankara de Duitse ambassadeur op het matje geroepen vanwege deze een ‘onwettige aanval op de eer van een ander’.

Kubicki zegt zich geen zorgen te maken. ‘Het feit dat de heer Erdogan ongeveer 200.000 soort gelijke procedures heeft laten starten sinds 2014 zegt alles. Ik kijk in ieder geval met gerust uit naar een eventueel juridisch geschil.’

Kubicki zei maandag bij een partijbijeenkomst van zijn FDP dat Duitsland niet ‘zomaar zijn armen weer moet openen’ voor een potentiële nieuwe golf vluchtelingen die zou kunnen binnekomen vanwege Erdogan, de ‘rioolrat’.

Erdogan heeft een deal gesloten met de Europese Unie om het aantal vluchtelingen terug te dringen wat voordelig is voor Turkije. ‘Toch zien we dat de vluchtelingenstroom via de Balkanroute weer toeneemt, wat opnieuw een uitdaging vormt voor het Duitse binnen-en buitenlands beleid’, aldus Kubicki.

Waarom die woordkeuze voor ‘rioolrat’? Kubicki verklaarde, toen deze week ophef ontstond: ‘Een rioolrat is een klein, schattig, maar ook slim en sluw wezen – daarom verschijnt de rat ook als hoofdrolspeler in kinderverhalen.’

Kubicki is niet zomaar iemand in de Duitse politiek. Hij is een van de meest prominente vertegenwoordigers van de FDP in de Duitse Bondsdag, waarvan hij ook vicevoorzitter is. Zijn partij zit samen met de linkse SPD en Die Grünen in de regeringscoalitie.

- Advertentie -