18.9 C
Amsterdam

Erdogan koopt Russische raketten en dreigt uit NAVO te stappen, Trump twijfelt

Lees meer

De Amerikaanse president Donald Trump durft het niet aan om harde sancties te treffen tegen Turkije, dat Russische raketten heeft aangeschaft. Hij wil onderhandelen. Dit meldt the Washington Post.

Turkije heeft begin deze maand de eerste scheepslading met onderdelen voor S-400-raketten uit Rusland ontvangen. Als deze raketten ingezet zouden worden naast de 100 F-35-jachtvliegtuigen, die Turkije graag van de Verenigde Staten wil kopen, dan kunnen de Russen toegang krijgen tot gevoelige tactische informatie over dit nieuwe Amerikaanse vliegtuig. Dit maakt het vliegtuig kwetsbaar in luchtgevechten. De Amerikanen hebben om die reden Turkije uit het F-35-programma gezet.

Trump houdt vast aan deze beslissing, maar wil geen verdere sancties aan Turkije opleggen om de Amerikaanse strategische positie in het Midden-Oosten niet in gevaar te brengen.

Dat Trump zo voorzichtig is komt omdat Erdogan op de top van de G-20 in Osaka, eerder deze maand, gedreigd heeft om uit de NAVO te stappen. Ook zei de Turkse president dat de Amerikaanse luchtmacht in het geval van sancties niet langer gebruik mag maken van het militaire vliegveld İncirlik in Zuid-Turkije.

Als Erdogan besluit om daad bij woord te voegen, dan heeft dit grote gevolgen voor de Amerikaanse invloed in het Midden-Oosten, schrijft de onafhankelijke Turkse nieuwssite Ahval News. Trump zal Turkije daarom niet al te zeer tegen zich in het harnas willen jagen.

- Advertentie -