17 C
Amsterdam

Erdogan laat Russen kerncentrale bouwen in Turkije, oppositie bezorgd

Lees meer

Anderhalve week nadat Rusland Oekraïne binnen is gevallen, trekt de Turkse oppositie aan de bel omdat een Russisch staatsbedrijf bezig is met de bouw van de eerste kerncentrale op Turkse bodem.

Dit weekend keurde het Turkse parlement een door de regering aanvaard wetsvoorstel goed, dat het wettelijk kader voor het gebruik van kernenergie en het beheer van afval regelt. Dit was voor de CHP, de grootste oppositiepartij van Turkije, een gelegenheid om Ankara op te roepen om de komst van de kerncentrale te heroverwegen. 

De centrale wordt gebouwd door Atomstroyexport, een dochteronderneming van een bedrijf dat in handen is van de Russische staat. Met de kosten van de centrale zijn bijna 20 miljard euro gemoeid. Turkije zit al vast aan Russisch gas, en zal zich hiermee alleen nog maar afhankelijker opstellen van het Kremlin, vreest de CHP.

‘Russen zullen onder alle omstandigheden 51 procent van die kerncentrale bezitten. Zelfs na duizend jaar zullen ze 51 procent hebben’, aldus de partij, verwijzend naar een clausule in de overeenkomst voor de installatie die al in 2010 werd ondertekend.

Aan de kerncentrale, die in het zuiden van Turkije komt te staan, wordt al sinds 2015 gebouwd. In 2023 moet de eerste van vier kernreactoren operationeel zijn. Wanneer alle vier reactoren het doen, zal Turkije voor tien procent van zijn elektriciteit afhankelijk zijn van deze Russische centrale.

De timing van de komst van de kerncentrale is precair, nu Turkije als NAVO-bondgenoot en leverancier van drones aan Oekraïne zich tegenover Rusland bevindt. Erdogan heeft de Russische agressie verschillende malen veroordeeld en is voorstander van de soevereiniteit van Oekraïne, in lijn met wat de NAVO als geheel vindt.

Tegelijkertijd probeert Turkije ook de banden met het Kremlin warm te houden. Wat betreft economische sancties doet Turkije niet mee met het Westen. Ook heeft het land, in tegenstelling tot de Westerse NAVO-landen, zijn luchtruim niet gesloten voor Rusland.  Terwijl Rusland bombardementen uitvoert op burgers van meerdere Oekraïense steden, heeft Erdogan nogmaals benadrukt dat Turkije de banden met Rusland niet zal verbreken.

- Advertentie -