19.1 C
Amsterdam

Erdogan tegen EU: ‘Turkije kan Afghaanse migrantenstroom niet aan’

Lees meer

De Turkse president Erdogan heeft in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel gewaarschuwd voor een ‘onvermijdelijke’ vluchtelingencrisis bij gebrek aan voorzorgsmaatregelen in Afghanistan en Iran, meldt de Turkse nieuwszender TRT Haber.

‘Turkije kan een instroom van migranten uit Afghanistan niet aan’, zei Erdogan. Turkije kent nu al ruim drie miljoen vluchtelingen uit Syrië en enkele honderdduizenden uit Afghanistan.

De machtsovername van de Taliban vorige week heeft in Turkije de angst aangewakkerd voor een nieuwe vluchtelingencrisis. Grote aantallen mensen zouden kunnen proberen het land te ontvluchten, met name via Turkije.

Turkije is op dit moment bezig met de bouw van een 243 kilometer lange betonnen muur langs de 534 kilometer lange grens met Iran, om zo ongeoorloofde overtochten door migranten te verminderen. Er komen nu veel Afghaanse vluchtelingen via Iran illegaal Turkije binnen.

Een belangrijke rol ligt op de schouders van Europa om te voorkomen dat de illegale migratie van Afghanen een crisis wordt, zei Erdogan eergisteren tegen Merkel.

Ook aan Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, vertelde Erdogan dat Turkije een extra ‘migratielast’ niet aankan, aldus het Turkse staatspersbureau Anadolu. De president zei dat hij een soepele machtstransitie in Afghanistan wil.

Hij zei ook dat als de nodige maatregelen niet worden genomen de migratiedruk nog meer zal toenemen. De EU moet het Afghaanse volk in Afghanistan en in de buurlanden, met name Iran, helpen, benadrukte Erdogan.

Terwijl de evacuaties uit Afghanistan doorgaat, verhoogt Turkije de grensbeveiliging, bericht Anadolu ook. De gouverneur van de Turkse provincie Van aan de Iraanse grens meldt vier commando-eskaders,  vijftig gepantserde voertuigen, 35 teams en in totaal 750 troepen werden aan de oostgrens klaar te hebben staan. Ook drones en thermische camera’s worden gebruikt.

Turkije heeft dit jaar al 280.374 illegale migranten aan de grens tegengehouden, aldus Anadolu. In 2020 werden in totaal 505.375 pogingen gestopt.

- Advertentie -