17.9 C
Amsterdam

‘Erdogan misschien wel te ziek om mee te doen met volgende verkiezingen’

Lees meer

Er komen steeds meer signalen binnen dat de Turkse president Erdogan te ziek is voor de aankomende verkiezingen in 2023. Dit schrijft Midden-Oostenexpert Steven Cook voor het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy.

Een aantal video’s uit dit jaar doen vragen rijzen over Erdogan’s gezondheid, vertelt de Amerikaanse politicoloog.

Zo lijkt een wankele Erdogan in een filmpje de hulp van zijn vrouw en assistent nodig te hebben om de trap af te lopen. Ook zien we hem wiebelend en met moeite vooruitkomend op de Anitkabir, het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk. Op een andere video de Turkse president tijdens een toespraak bijna flauw te vallen en te slissen.

Cook zegt ook verhalen te horen over een steeds vergeetachtigere Erdogan, die ook ademproblemen zou hebben, verward zou zijn en vaak zou moeten braken. Althans, dat zijn verhalen die de ronde doen. Het kan ook roddelpraat zijn van mensen buiten de kring van Erdogan, aldus Cook.

Op veel andere video’s lijkt alles perfect in orde met Erdogan. Bij een recent interview voor het Amerikaanse tv-programma Face the Nation ziet hij niet er weliswaar niet meer zo krachtig uit, maar hij is dan ook 67, relativeert Cook.

Toch vindt Cook dat de werkelijke toestand rond Erdogans gezondheid te veel in nevelen is gehuld. En daarbij aansluitend de vraag wie hem eventueel zal opvolgen, mocht hij het niet meer halen.

 

- Advertentie -