17.4 C
Amsterdam

Erdogan niet naar Duitsland voor Turkse verkiezingscampagne

Lees meer

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaat niet naar Duitsland voor de Turkse verkiezingen. Andere leden van zijn partij AKP zullen wel naar Europese landen, waaronder Duitsland, afreizen om campagne te voeren.

Dat meldt de Frankfurter Rundschau, die zich baseert op uitspraken van Köksal Kus, voorzitter van de AKP-lobbyorganisatie UID.

De annulering van Erdogans reis komt na omstreden uitspraken van het Turkse parlementslid Mustafa Acikgöz (AKP) over aanhangers van de Koerdische militante organisatie PKK en de Gülenbeweging. In een Duitse moskee zei Acikgöz over die groepen: ‘We zullen ze kapotmaken, zoals we dat ook in Turkije hebben gedaan.’ De uitspraken zijn vastgelegd in een video die sinds dinsdag veelvuldig is gedeeld op sociale media.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken ontbood hierop de Turkse ambassadeur en vertelde hem dat ‘haatzaaien en haatdragende taal geen plek hebben in Duitsland’. Ook liet het ministerie weten dat Turkse verkiezingsactiviteiten in Duitsland vanaf nu alleen toegestaan zijn met goedkeuring vooraf.

Volgens onderzoek van de Frankfurter Rundschau organiseert de AKP in Duitsland nog meer verkiezingsactiviteiten. Vrijdag nam de Turkse minister van Landbouw Vahit Kirsci nog deel aan een evenement in Berlijn.

- Advertentie -