16.3 C
Amsterdam

Erdogan roept NAVO-landen op: beëindig wapenembargo tegen Turkije

Lees meer

De Turkse president Erdogan heeft zijn NAVO-bondgenoten opgeroepen om een einde te maken aan de wapenembargo’s tegen zijn land. 

‘Het is in ons gemeenschappelijk belang om de beperkingen op te heffen die door sommige van onze bondgenoten aan onze defensie-industrie zijn opgelegd’, zei Erdogan, die gisteren aanwezig was op de NAVO-top in Brussel. Hij wees ook op de Turkse drones die met succes worden ingezet tegen het Russische leger door Oekraïne.

Veel Westerse landen weigeren Turkije wapens, raketafweersystemen en motoren voor in bijvoorbeeld tanks te leveren.

Turkije heeft last van Amerikaanse sancties na de Turkse aankoop van het geavanceerde Russische S-400 raketafweersysteem in 2019. Er werd gevreesd dat de Russen dit systeem zou kunnen kunnen gebruiken om inlichtingen te verzamelen over de F-35 stealth-jet die de NAVO-landen gebruiken. Om die reden werd Turkije uitgesloten uit het F-35-programma. Ook legde de Europese Unie in 2019 Turkije een gedeeltelijk wapenembargo op na de Turkse inval in Syrië.

Turkije, een strategisch gelegen NAVO-partner, ziet de oorlog in Oekraïne als een kans om de eigen positie te versterken. Dinsdag vroeg Erdogan de Europese Unie om de afgebroken toetredingsonderhandelingen opnieuw te beginnen.

‘Wij verwachten van de EU snel het hoofdstuk van de toetredingsonderhandelingen te openen en onderhandelingen over een douane-unie aan te vatten, zonder toe te geven aan cynische berekeningen’, zei Erdogan toen tijdens zijn ontmoeting met premier Mark Rutte.

- Advertentie -