0.2 C
Amsterdam

Erdogan roept tijdens MIKTA-top op tot eenheid tegen islamofobie

Lees meer

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft afgelopen zaterdag in New Delhi opgeroepen tot eenheid in de strijd tegen islamofobie. Erdogan deed zijn uitlatingen tijdens de MIKTA-top, een bijeenkomst die werd georganiseerd aan de zijlijn van de G20-top in de Indiase hoofdstad.

MIKTA staat voor Mexico, Indonesië, Zuid-Korea, Turkije en Australië. Deze landen streven naar meer economische samenwerking. Erdogan vindt deze samenwerking belangrijk, omdat internationale organisaties volgens hem nog steeds te veel gedomineerd worden door de westerse landen.

‘De toenemende vijandigheid jegens de islam, samen met het internationale terrorisme, is zorgwekkend’, zei Erdogan. ‘Deze negatieve ontwikkelingen hebben ons er opnieuw aan herinnerd dat we meer solidariteit, meer begrip voor elkaar en tolerantie nodig hebben. (…) In plaats van haatmisdrijven, discriminatie, islamofobie en vreemdelingenhaat (te tolereren) moeten we ervoor zorgen dat wederzijds respect en een cultuur van met elkaar samenleven de boventoon voeren. Het is onaanvaardbaar dat de meest heilige waarden van twee miljard mensen (moslims) bijna elke dag worden aangevallen onder het mom van de vrijheid van meningsuiting. Wij zijn van mening dat iedereen die de mensheid respecteert, ongeacht zijn of haar geloof, hiertegen bezwaar moet maken.’

Erdogan sprak tijdens de MIKTA-top met zijn Indonesische collega Joko Widodo, zijn Zuid-Koreaanse collega Yoon Suk Yeol en de Australische premier Antony Albanese. Mexico werd vertegenwoordigd door minister van Economische Zaken Raquel Buenrostro Sanchez.

Turkije maakt zich, sinds Erdogan aan de macht is, hard voor de bestrijding van islamofobie. Vaak vindt Turkije hierbij Pakistan – waar op het beledigen van de islam de doodstraf staat – en Maleisië aan zijn zijde. De strijd tegen islamfobie is een essentieel onderdeel van het Turkse buitenlandse beleid. Erdogan gebruikt dit vooral om Europese landen te bekritiseren zoals Zweden en Nederland, waar korans worden ontheiligd door islamofobe rechtsextremisten, en Frankrijk waar behalve de hoofddoek ook de abaya nu op scholen verboden is. Over de genocide op de islamitische Oeigoeren in China en de pogroms gericht tegen moslims in India laat de Turkse president zich niet uit.

- Advertentie -