22.3 C
Amsterdam

Erdogan tegen Turkse Europeanen: ‘Eén natie, één vlag, één thuisland’

Lees meer

‘Weet dit: we zullen een gemeenschap worden waarover niemand zal heersen. Onthoud: één natie, één vlag, één thuisland en één staat.’ Dit zei Erdogan onlangs op een bijeenkomst van de Unie van Internationale Democraten (UID), een mantelorganisatie van de regerende AKP, in Ankara. Dat meldt het Turks-Zweedse medium Nordic Monitor.

Hoe meer de UID haar invloed in Europa vergroot, ‘hoe succesvoller je deze berichten aan onze burgers kunt bezorgen, hen kunt organiseren en hen voor kunt bereiden op de toekomst’, zei Erdogan ook op deze bijeenkomst van 24 februari.

De president zei ook dat de 85 miljoen inwoners van Turkije achter zijn strijd staan, net als honderden miljoenen andere moslims die zich zouden inzetten voor de bevordering van de zaak voor Allah.

‘Als we deze kracht op de juiste manier mobiliseren, kan geen enkele organisatie, geen kwaadaardige structuur, geen verborgen of open obstakel ons in de weg staan. Houd in gedachten dat Turkije niet langer het oude Turkije is’, aldus Erdogan.

Samen zouden Turken in binnen- en buitenland de ‘complotten’ kunnen laten mislukken van ‘degenen die proberen ons volk te verdelen’, zei de president. ‘We nemen ook de nodige stappen tegen de toenemende vijandigheid tegen de islam en Turken in het buitenland.’

De president was kritisch op Turken in het buitenland die zijn volgens critici ‘neo-Ottomaanse’ doelstellingen niet delen: ‘Als we kijken naar de mensen die bij verkiezingen in Europa de lokale en nationale parlementen zijn binnengegaan, zien we dat, hoewel hun namen Turks of moslim zijn, de meesten van hen helaas die eens zo nauw gevoelde banden met onze natie hebben verbroken.’

De UID is actief in zeventien landen, ook in Nederland. De organisatie wordt vaak beschreven als onderdeel van de Turkse ‘lange arm’ in Europa.

Erdogan wil in het buitenland stemmen halen bij nationale verkiezingen. Volgens Nordic Monitor wil Erdogan de diaspora ook gebruiken om Europese regeringen onder druk te zetten en Turkse tegenstanders in Europa te intimideren door Erdogan-aanhangers.

- Advertentie -