14.8 C
Amsterdam

Erdogan: ‘Russische invasie in Oekraïne is onrealistisch’

Lees meer

De Turkse president Erdogan zegt een Russische invasie in Oekraïne, ondanks de hoog oplopende spanningen tussen die landen, niet realistisch te achten. Oekraïne is namelijk een ‘machtig land’ met ‘internationale vrienden’, zo meldt de Turkse nieuwssite Habertürk.

Erdogan zegt fel tegenstander te zijn van een oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Hij haalt ook uit naar het Kremlin: ‘Wat heeft Rusland nou gedaan in Oekraïne? Een invasie gepleegd op de Krim. Ik vertel meneer Poetin altijd dat we tegen de invasie van de Krim zijn geweest.’

In 2014 is de Krim na een omstreden referendum geannexeerd door Rusland. Ook steunt Rusland de rebellen in het Oostelijke Donbas-regio, waar relatief veel etnische Russen wonen.

Turkije heeft, zoals het Westen en de NAVO, de annexatie van de Krim nooit erkend en altijd diplomatieke steun uitgeroepen voor de soevereiniteit van Oekraïne. De laatste jaren uit die steun zich ook ook militair, bijvoorbeeld via het verkoop van de Turkse  drones aan Oekraïne. Het Kremlin is daar beschuldigde Turkije daarom vorig jaar met het aanwakkeren van ‘militair sentiment’ in Oekraïne’.

- Advertentie -