18.9 C
Amsterdam

Erdogan schrijft boek over ‘eerlijkere wereld’, bepleit hervorming VN

Lees meer

Gisteren verscheen Daha adil bir dünya mümkün (‘Een eerlijker wereld is mogelijk’), een boek van de Turkse president Erdogan over het onrecht in de wereld en hoe Turkije eraan zou werken dit onrecht aan te pakken.

In zijn boek bespreekt Erdogan onder meer de vluchtelingencrisis, internationaal terrorisme en moslimhaat. Erdogan schrijft ook de Verenigde Naties te willen hervormen door het vetorecht van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad – de Verenigde Staten, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk – af te schaffen. Hun vetorecht geeft deze landen te veel macht, aldus Erdogan.

Erdogan krijgt naast lofuitingen ook kritiek op zijn boek. ‘Degenen die het boek van onrecht hebben geschreven, zeggen: ‘Een eerlijkere wereld is mogelijk.’ Maar daden zeggen meer dan woorden’, aldus een parlementariër van de pro-Koerdische partij HDP, wijzend op discrepanties tussen Erdogans boek Een eerlijker wereld is mogelijk en zijn daden.

Duizenden van Erdogans politieke tegenstanders – vermeende Gülen-sympathisanten, Koerdische activisten, kritische journalisten en anderen – zitten in Turkije lange gevangenisstraffen uit.

De kritische journalist Fatih Portakal vraagt zich af of Erdogan dit boek zelf wel geschreven heeft. ‘Ik denk het niet. Ik ga het halen en lezen. Ik zal proberen te begrijpen wat voor soort eerlijke orde er in de wereld zal worden gebracht in een land waar onrecht een bestuursstijl is.’

De naar Duitsland gevluchte Turkse journalist Can Dündar twittert als reactie dat hijzelf ook een boek heeft geschreven, en wel ‘over de moordenaar van gerechtigheid’, waarbij hij verwijst naar Erdogan. Dat boek verschijnt volgens Dündar ook binnenkort.

Het boek is uitgegeven door een uitgeverij die nauwe banden heeft met Erdogan en zijn regerende AKP. Het wordt ook uitgegeven in het Arabisch, Engels, Duits, Frans, Russisch en Spaans. Erdogan wil een zo’n groot mogelijk publiek bereiken en werpt zich op als alternatieve wereldleider.

- Advertentie -