18.9 C
Amsterdam

Erdogan steunt terroristen, aldus voormalige Turkse politiecommissaris in Amerikaanse talkshow

Lees meer

The Investigative Journal, een New Yorkse talkshow, heeft exclusief bewijsmateriaal vrijgegeven waaruit zou blijken dat Turkije Al Qaida en ISIS in Syrië financierde in hun heilige oorlog tegen president Bashar al-Assad. Voormalig politiecommissaris Ahmet Yayla deed hierover een boekje open.

Dat Turkije terroristen de Syrische grens heeft laten passeren zou blijken uit afgetapte communicatie, zoals audio-opnamen en documenten die zijn uitgewisseld tussen de Turkse inlichtingendiensten en terroristische groeperingen in Syrië.

Yayla diende Turkije twintig jaar als chef terrorismebestrijding. Hij heeft de Verenigde Staten verzocht om Turkije hierop aan te spreken. De Turkse president steunt volgens Yayla terroristische groeperingen die verantwoordelijk zijn voor de moord op duizenden onschuldige mensen in Syrië, waaronder vrouwen, kinderen, journalisten en hulpverleners.

Tijdens het interview, dat op 2 september werd uitgezonden, vertelde Yayla dat Turkije rond 2010 begon jihadisten wapens te sturen, voor de opstand tegen Assad in 2012. De eerste strijdgroep in de Syrische Burgeroorlog die door Turkije werd gesteund was het Vrije Syrische Leger, maar al gauw besloot Turkije jihadistische groepen te steunen, zoals Jabhat Al Nusra. Voorts zou de Turkse regering opzettelijk een oogje dichtknijpen voor jihadisten die de Turks-Syrische grens overgingen. Daarnaast werkt Erdogan volgens Yayla samen met de emir van het golfstaatje Qatar, dat verantwoordelijk zou zijn voor de financiën van de terroristen.

Volgens Yayla chanteert Erdogan Europa. De Turkse president kan, als hij dat wil, terroristen door laten reizen naar Europa. De Europese landen weten dit en zijn daarom geneigd om Erdogan maar zijn zin te geven. Dat Erdogan jihadisten steunt komt volgens Yayla voort uit zijn islamistische ideologie en de wens om leider te worden van de soennitische islamitische wereld. De Syrische Burgeroorlog biedt hiertoe kansen.

Om zijn plannen te kunnen realiseren werkte Erdogan onder meer samen met de directeur van de Turkse Nationale Inlichtingendienst (MIT), aldus Yayla. Agenten van deze dienst hielpen clandestien jihadisten aan wapens. Ook regelde MIT via transportbedrijven in Ankara wapentransporten naar Syrië.

Uit een afgetapt telefoongesprek zou bovendien blijken dat Hakkan Fidan, het hoofd van de Turkse inlichtingendienst, 2.000 vrachtwagens naar Syrië stuurde met wapens voor jihadisten. Ook gaf hij agents provocateurs de opdracht een schijnaanval uit voeren op Turkije met raketten, die Turkije het excuus zouden geven om een oorlog te voeren. Bovendien moest het graf van Süleyman Shah aan worden gevallen. Deze vorst is van grote historische betekenis voor Turkije omdat hij de grootvader is van Osman I, de stichter van het Ottomaanse Rijk.

Tal Heinrich, de presentator van de talkshow, wijst tijdens de uitzending op een uitgebreid rapport van de Turkse onderzoeksjournalist Abdullah Bozkurt, die als politieke balling tegenwoordig in Zweden woont. Bozkurt heeft de illegale wapenhandel tussen Turkije en de Syrische jihadisten in kaart gebracht. In een baanbrekende reportage voor The Investigate Journal merkte Bozkurt op dat er elke week twee tot drie ladingen wapens werden vervoerd, via vrachtwagens en nachtvluchten. De vliegtuigen kwamen uit Qatar.

Uit het onderzoek van Bozkurt bleek bovendien dat in een maand in 2014 maar liefst 1440 jihadisten via Turkije de oversteek naar Syrië hebben gemaakt en dat ISIS 87 strijders over dezelfde grens terug naar Turkije smokkelde. Deze cijfers zijn gebaseerd op het onderzoek naar één grensovergang, het werkelijke cijfer ligt vermoedelijk een stuk hoger.

De uitzending van The Investigative Journal:

- Advertentie -