17.4 C
Amsterdam

Erdogan stuurt Turkse Duitsers brief: ‘Stem op mij in 2023’

Lees meer

De Turkse president Erdogan voert ook in het buitenland campagne om na de komende presidentsverkiezingen aan de macht te blijven. Zijn partij AKP heeft een brief verspreid in Duitsland, waarin hij Turkse Duitsers vraagt in 2023 op hem te stemmen.

De Duitse liberaal-conservatieve krant Die Welt heeft Erdogans brief in handen, waarin staat: ‘De volgend jaar te houden verkiezingen zijn cruciaal, zowel voor de bekroning van het honderdjarig bestaan van onze republiek als voor de verwezenlijking van de visie van 2053. Ik heb er het volste vertrouwen in dat u de toekomst van ons land zo goed mogelijk zult blijven steunen.’

Erdogan wil van Turkije een ‘logistieke supermacht’ maken rond het jaar 2053. Het doel is een ‘Groot Turkije’, en daarom heeft de Turkse president het al jaren over neo-Ottomaanse en panturkistische ideeën, schrijft het Duitse links-liberale weekblad Stern. Erdogan zou gebieden van Syrië, Irak en Griekenland willen opnemen.

Erdogan beschouwt de 1,5 miljoen stemgerechtigde Turken in het buitenland als ‘onze burgers’, zegt hij in de brief. ‘Waar een burger van ons ook woont, wij als staat zullen u bijstaan’. Hij zegt ook dat zijn regering de eerste is ‘die een verkiezingsprogramma opstelt voor burgers in het buitenland’. De afgelopen weken zijn AKP-parlementsleden al tientallen keren naar Duitsland gereisd.

Toch staat Erdogan er niet florissant voor. De Turkse economie kampt officieel met een inflatie van 80 procent, maar deskundigen schatten de inflatie nog veel hoger in. Veel Turken in Turkije zijn ontevreden over Erdogan. Maar veel Turkse Europeanen in de diaspora hebben hier geen last van. Ook vinden velen van hen Erdogan een held vanwege zijn antiwesterse spierballentaal.

De Duitse inlichtingendienst zegt dat de AKP probeert Turkse organisaties te mobiliseren tijdens de Turkse verkiezingscampagne in juni 2023. Lobbyvereniging Union Internationaler Demokraten, de internationale tak van de AKP die ook in Nederland actief is, kan in Duitsland veel mensen mobiliseren. Dit gebeurde ook bij het Turkse referendum over een presidentieel systeem in 2017 en bij de Turkse verkiezingen in 2018, aldus die Welt.

- Advertentie -