11.8 C
Amsterdam

Erdogan tegen fans in Brussel: ‘Jullie zijn onze ogen, oren en armen in Europa’

Lees meer

De Turkse president Erdogan is vandaag in Brussel om met de EU-leiders te spreken over de migratiecrisis.

Buiten hield hij een toespraak voor tientallen toegestroomde fans. ‘Jullie zijn onze ogen, oren en armen in Europa’, was zijn boodschap aan hen. Dat meldt de Turks-Zweedse journalist Abdullah Bozkurt.

Erdogan is in Brussel voor serieuze zaken. Samen met de EU-landen wil hij een oplossing vinden voor de vluchtelingencrisis aan de Turks-Griekse grens. Tienduizenden asielzoekers proberen Griekenland binnen te komen. Ze zijn naar het grensgebied getrokken nadat Turkije aankondigde migranten niet langer te zullen beletten naar de EU te reizen.

In Turkije hebben zich ongeveer vier miljoen Syrische vluchtelingen gevestigd, die het geweld in hun vaderland ontvlucht zijn. In 2016 sloten de EU en Turkije een vluchtelingendeal, waarbij Turkije beloofde – in ruil voor miljarden euro’s – de grenzen dicht te houden.

Gisteren zei Erdogan dat Griekenland de ‘poorten openen’ moet. De Griekse politie probeert de migranten te beletten de grens over te steken en zet onder meer waterkanonnen in. ‘Ik hoop dat ik zal terugkeren uit België met andere resultaten’, zei Erdogan tijdens eentoespraak in Istanbul.

Duitsland is van plan om 1500 vluchtelingenkinderen op te vangen, die nu in vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden zitten. Diverse Nederlandse steden hebben ook aangegeven Syrische vluchtelingenkinderen te willen opvangen, maar minister-president Mark Rutte (VVD) voelt hier niets voor.

- Advertentie -