20.2 C
Amsterdam

Erdogan: Turkije plant invasie in Noord-Syrië en Irak

Lees meer

‘Turkije bereidt een grote militaire operatie voor tegen de Koerdische PKK in Syrië en Irak’. Dat zei de Turkse president Erdogan gisteren tijdens een toespraak. De inval zou na de lokale verkiezingen van 31 maart moeten plaatsvinden. Zo meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

Turkije dreigde vorig jaar ook al met een invasie in de buurlanden, maar zag daar na Amerikaanse en Russische bezwaren van af. Het is de vraag of de invasie dit jaar daadwerkelijk zal plaatsvinden, of dat Erdogans uitspraak gezien moet worden als verkiezingsretoriek.

De Turkse invasie zou de vierde zijn in Syrië sinds 2016. Turkije houdt meerdere stukjes van Noord-Syrië bezet of controleert het via pro-Turkse rebellen.

Erdogan zei gisteren ook dat hij een bezoek wil brengen aan de Irakese hoofdstad Bagdad en Erbil, de Koerdische provinciehoofdstad in het Koerdische Autonome Gebied in Noord-Irak, om de militaire operatie te bespreken. Ook zou Erdogan overleg hebben gevoerd met de VS en Rusland om de weg vrij te maken voor een Turkse invasie.

Turkije erkent het Koerdische Autonome Gebied in Noord-Irak wel, vanwege innige economische banden met de familie Barzani die er aan de macht is. In Noord-Syrië is een conflict gaande tussen het Turkse leger en Syrisch-Koerdische strijders van de YPG, die volgens Turkije nauwe banden hebben met de PKK.

- Advertentie -