14.3 C
Amsterdam

Erdogan: Turkije zal Assads leger uit Idlib verjagen, ‘met alle mogelijke middelen’

Lees meer

President Erdogan zegt dat Turkije het Syrische leger terug zal dringen in Idlib, ‘met alle mogelijke middelen’. Dit schrijft Al Jazeera.

De spanningen tussen Turkije en Syrië zijn verder opgelopen, nadat het Syrische regeringsleger eerder deze week een actie uitvoerde waarbij vijf Turkse soldaten sneuvelden.

Als nog één Turkse soldaat iets overkomt, dan zal ‘Turkije Syrische regeringstroepen overal aanvallen’, zei Erdogan gisteren in het Turkse parlement. Ook dreigde de Turkse president de luchtmacht in te zetten.

Erdogan wil de Syrische regeringstroepen uit de Noord-Syrische Idlib-regio verdrijven voor het einde van februari.

Turkije heeft twaalf observatieposten in Idlib, die door een nieuw Syrisch offensief worden bedreigd. Idlib is nu nog in handen is van Syrische rebellen, maar het leger van Assad wil Idlib heroveren. Assad wordt hierbij gesteund door Rusland.

Turkije en Rusland spraken in september 2018 af dat Idlib een de-escalatiezone zou zijn, maar het Syrische offensief gooit nu roet in het eten.

Het Syrische offensief heeft aan honderden Syrische burgers in de omgeving van Idlib het leven gekost. Meer dan 700.000 burgers zijn vanwege het geweld op de vlucht geslagen.

- Advertentie -