17.9 C
Amsterdam

Erdogan verwacht Amerikaanse F-16-verkoop aan Turkije ‘in twee maanden’

Lees meer

Volgens een woordvoerder van de Turkse president Erdogan is er een ‘grote kans’ op de verkoop van Amerikaanse F-16-straaljagers aan Turkije ‘binnen twee maanden’.

Er staat al sinds oktober 2021 een Turkse order van 40 F-16’s en bijna 80 moderniseringskits voor bestaande straaljagers te wachten op Amerikaanse goedkeuring. Maar de Turkse aankoop van Russische S-400 luchtafweerraketten in 2019 hebben de verhoudingen verzuurd. Turkije is toen uit het F-35-straaljagersprogramma gezet. Ook verkoopt de VS geen F-16’s meer aan Turkije.

Maar sinds de Russische invasie in Oekraïne lijkt de VS toeschietelijker voor de eisen van NAVO-bondgenoot Turkije, dat een bemiddelende rol speelt tussen het Westen en Rusland.

Vorige maand schrapte de Amerikaanse Senaat al twee amendementen om géén F-16-straaljagers te verkopen aan Turkije uit de jaarlijkse defensiebegroting voor 2023. En president Biden was al een tijdje om.

Enkel het Huis van Afgevaardigden moet zo’n F-16-deal tussen de VS en Turkije nog goedkeuren, maar dat is volgens Erdogan dus een kwestie van tijd. Turkije lobbyt zich suf bij Amerikaanse Congresleden om de deal te bewerkstelligen.

Ankara heeft meermalen gedreigd om, als het geen F-16’s krijgt van Amerika, dan maar naar andere landen te stappen, zoals Rusland.

Meerdere landen houden nu rekening met de Turkse gevoeligheden. Zo neemt de nieuwe Zweedse regering afstand van de Koerdische milities in Syrië. Turkije beschouwt deze milities als gelieerd aan de Turks-Koerdische PKK, die door Turkije, de VS en de EU als terreurorganisatie wordt gezien. Zweden en Finland willen graag bij de NAVO, maar NAVO-lid Turkije heeft nog altijd niet officieel ingestemd met hun toetreding.

- Advertentie -