17.2 C
Amsterdam

‘Erdogan voorzitter bij aankomende VN-vluchtelingenconferentie’

Lees meer

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR organiseert op 17 en 18 december in het Zwitserse Genève het UN Global Refugee Forum. Deze conferentie zal worden voorgezeten door onder meer de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dit beweert de Turks-Zweedse onderzoeksjournalist Abdullah Bozkurt van nieuwssite Nordic Monitor.

Dat Erdogan de conferentie zou mogen voorzitten is opmerkelijk, omdat de Turkse president de EU regelmatig dreigt met een nieuwe vluchtelingencrisis. Ook is hij zelf verantwoordelijk voor nieuwe groepen vluchtelingen.

Er zijn inmiddels honderdduizenden mensen in Noord-Syrië voor het Turkse geweld en jihadisten op de vlucht geslagen. Ook zijn honderden tegenstanders van het Erdogan-regime na de mislukte coup van 2016 Turkije ontvlucht.

Het Global Refugee Forum van de Verenigde Naties is bedoeld voor ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders. Behalve de Turkse president zal naar verwachting ook secretaris-generaal António Guterres aanwezig zijn. Zwitserland en de UNHCR zijn de gastheren van de bijeenkomst. Turkije, Duitsland, Ethiopië en Costa Rica dragen bij in de organisatie.

Volgens de website van het Global Refugee Forum is het doel om vluchtelingen te helpen zelfredzaam te zijn en ontvangende landen te ondersteunen.

- Advertentie -