14.2 C
Amsterdam

Turkije wil aanpak ‘terreurstaat’ Israël: ‘Redden Jeruzalem is moslimplicht’

Lees meer

De Turkse president Erdogan nodigt de ‘hele wereld uit, vooral de islamitische landen, om effectief op te treden tegen de aanvallen van Israël op de Al Aqsa-moskee, Jeruzalem en Palestijnse huizen’.

Het is al weken onrustig in Jeruzalem, waar Palestijnen slaags raken met Israëlische extremisten en de politie. Honderden Palestijnen en tientallen Israëlische politieagenten raakten hierbij gewond.

In deze ramadanmaand komen veel Palestijnen bijeen in de Oude Stad, waar de Tempelberg en de Al Aqsa-moskee zich bevinden. Dit weekend was het ook onrustig in en rond deze moskee, waar Palestijnen met stenen gooiden en de politie traangas en flitsgranaten inzetten (foto, links).

De oorspronkelijke aanleiding voor het geweld is dat enkele Palestijnen dreigen hun huizen kwijt te raken, omdat Israëlische kolonisten de grond waarop die staan opeisen. Het Israëlische Hooggerechtshof houdt hierover vandaag een hoorzitting.

Het beschermen van de eer van Jeruzalem is ‘de plicht van iedere moslim’, twittert Erdogan. De Israëlische ‘aanvallen’ op de Al Aqsa-moskee en op Palestijnse huizen zijn volgens Erdogan een aanval op ‘ons’.

Volgens Erdogan ben je, als je het optreden van Israël niet expliciet veroordeelt, medeplichtig aan ‘de tirannie die op Palestijnse grond gaande is’.

Erdogan noemde Israël gisteren een ‘terreurstaat’, nadat de Israëlische politie met rubberen kogels op Palestijnse demonstranten schoot.

Veel islamitische landen, waaronder Bangladesh, Pakistan en Bosnië, hebben het optreden van Israël veroordeeld. Jordanië en Egypte hebben hun Israëlische ambassadeur ontboden.

Marokko reageerde ook afkeurend op de gebeurtenissen in Jeruzalem, zonder Israël expliciet te noemen. Dat komt omdat Marokko in ruil voor de Amerikaanse erkenning van Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara de betrekkingen met Israël heeft genormaliseerd, schrijft de Riffijns-Nederlandse website Arif News.

Israël werd ook veroordeeld door Europese politici, waaronder de Schotse leider Nicola Sturgeon. Zij noemt het Israëlische optreden in de Al Aqsa-moskee ‘volkomen onverdedigbaar’.

- Advertentie -