7.6 C
Amsterdam

‘Erdogan wil atoombom’

Lees meer

Volgens de Amerikaanse non-proliferatieanalist John Spacapan, die landen monitort die proberen aan kernwapens te komen, wil de Turkse president Erdogan een atoombom. Dit schrijft Spacapan in het tijdschrift Bulletin of the Atomic Scientists.

Hoewel Turkije het non-proliferatieverdrag heeft ondertekend, zou Erdogan graag een atoombom willen. Israël heeft namelijk ook atoomwapens, aldus Spacapan.

Tegen leden van zijn AKP-partij zei Erdogan eind vorig jaar: ‘Sommige landen hebben raketten met kernkoppen, niet één of twee. Maar [ze vertellen ons] dat we ze niet kunnen hebben. Dit kan ik niet accepteren.’

Turkije bouwt kerncentrales, volgens Spacapan een manier om aan technologie te komen en een atoombom te kunnen maken. Erdogan werkt bovendien nauw samen met Pakistan – het enige islamitische land met een atoomwapen. Hij vreest dat de Pakistanen hun nucleaire technologie met Turkije zullen delen.

Er zijn op dit moment negen landen met kernwapens: de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk, Israël, India, Pakistan en Noord-Korea.

- Advertentie -