13.8 C
Amsterdam

Erdogan wil bemiddelen in Bosnische crisis

Lees meer

De Turkse president Erdogan wil samen met de Servische president Aleksandar Vucic optreden als bemiddelaar in de Bosnische crisis. De Servische deelrepubliek zinspeelt al langere tijd op afscheiding van Bosnië-Herzegovina.

Het Servische separatisme ontstond nadat wetgevers vorig jaar een ‘niet-bindende’ motie hadden aangenomen die de semiautonome Servische entiteit uiteindelijk moet laten afscheiden. Dat is ook wat de Bosnisch-Servische leider Milorad Dodik wil.

Turkije ziet dat als een ‘slechte en gevaarlijke’ stap en wil bemiddelen in de crisis, samen met Servië dat juist de separatisten in de Servische deelrepubliek steunt.

Na de oorlog van de jaren negentig ontstond Bosnië-Herzegovina, een rompstaat tussen Kroatië en Servië die onderverdeeld is in een Servische en Bosnisch-Kroatische deelrepubliek die bijeen worden gehouden door een centrale regering.

Erdogan zei in de persconferentie met Vucic dat Serven, Kroaten en Bosniërs moeten terugdeinzen voor stappen die de ‘territoriale integriteit’ in gevaar kunnen brengen en ‘verantwoordelijk’ moeten handelen.

‘Na de Servische verkiezingen (in april, red.) willen we deze groepen bij elkaar brengen en een vergadering met hun leiders organiseren’, zei hij. De gesprekken kunnen in Istanbul of Belgrado worden gehouden, voegde hij daaraan toe.

- Advertentie -