13.7 C
Amsterdam

Erdogan wil dat Amerika verdwijnt uit Syrië en Irak

Lees meer

De Turkse president Erdogan wil dat de Amerikaanse troepen zich terugtrekken uit Syrië en Irak. Hij zegt hun aanwezigheid niet nuttig te achten voor de regionale vrede.

‘Ik zou willen dat ze Syrië en Irak verlaten, net zoals ze Afghanistan hebben verlaten’, zei Erdogan gisteren over NAVO-bondgenoot Amerika.

Erdogan heeft volgens het Turkse medium Ahval vooral moeite met het feit dat de Verenigde Staten de Syrisch-Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) ondersteunen, die enkele jaren geleden IS hebben verdreven. Volgens Turkije is de YPG gelieerd aan de PKK, die volgens de Turkse staat een terroristische organisatie is.

Op dit moment heeft Turkije een deel van Noord-Syrië bezet. Turkije ondersteunt Syrische rebellen die tegen de YPG en tegen president Bashar al-Assad vechten. Assad is een bondgenoot van Poetin, wat de relatie van Turkije tot Rusland gecompliceerd maakt.

Morgen heeft Erdogan een topontmoeting met zijn Russische collega Vladimir Poetin over de Syrische kwestie. Dat belooft nu al een heet onderonsje te worden. De Russische luchtmacht voert de aanvallen op het door Turkse gesteunde Syrische facties in Afrin op, waarbij zeven rebellen zijn gedood, terwijl Turkije versterkingen naar Noord-Syrië stuurt.

Pro-regeringsmedia in Turkije zwijgen over de Russische luchtaanvallen op Afrin, meldt onderzoeksjournalist Levent Kemal van de Midden-Oosterse nieuwswebsite Middle East Eye. Mogelijk zwijgen Turkse media hierover omdat Turkije een tweede partij S-400 luchtverdedigingsonderdelen wil bestellen bij Rusland.

Intussen heeft oppositieleider Kemal Kilicdaroglu van de Turkse seculier-nationalistische oppositiepartij CHP gezegd de vriendschap met Syrië te willen versterken. ‘We zullen niet boos zijn op onze Syrische broeders. We zullen boos zijn op degenen die hen hierheen hebben gebracht.’ Kilicdaroglu houdt Erdogan verantwoordelijk voor de vluchtelingencrisis, waardoor in Turkije nu meer dan drie miljoen Syriërs wonen.

Assad heeft daarop Kilicdaroglu aangeboden naar de Syrische hoofdstad Damascus te komen voor een ontmoeting. De CHP heeft nog niet positief gereageerd, meldt de Turkse krant En Son Haber, die opmerkt dat aan de handen van Assad het bloed van miljoenen Syriërs kleeft.

- Advertentie -