14.8 C
Amsterdam

Erdogan wil dat NAVO-aspirant Zweden dissidente journalist uitlevert

Lees meer

De Turkse president Erdogan is niet tevreden over de Zweedse houding in de NAVO-toetredingsonderhandelingen. Hij vraagt onder meer nog om de uitlevering van de Turkse journalist Bülent Kenes.

Kenes (foto) was hoofdredacteur van de inmiddels opgeheven krant Zaman, die aan de Gulenbeweging is gelieerd. Erdogan ziet de naar Zweden gevluchte Kenes als een kopstuk van deze beweging en, omdat Erdogan de Gülenbeweging heeft aangewezen als schuldige achter de couppoging van 2016, als een ‘terrorist’.

De Zweedse premier Ulf Kristersson was op bezoek in Ankara om de plooien glad te strijken over de NAVO-onderhandelingen.

Zweden had al de wapenexport naar Turkije hervat, een belangrijke eis van Erdogan. Het Scandinavische land zegt nu ook, in een toenaderingspoging richting Turkije, afstand te nemen van Koerdische milities in Syrië, waar in het verleden mee werd samengewerkt om IS te verslaan.

Het Zweedse parlement zal daarnaast volgende week naar verwachting instemmen met met een strengere ‘anti-terreur’-wet, een belangrijke eis van Turkije. De nieuwe wet zou de vrijheid van vereniging beperken voor ‘groepen die betrokken zouden zijn bij terrorisme’.

Maar Turkije stelt zich nog altijd gereserveerd op. Het land wil dat de Zweden de uitlevering van ‘terroristen’ serieus zal nemen. Deze zomer waren daar al afspraken over gemaakt, maar volgens Turkije vat Zweden die te vrijblijvend op. Als Zweden niet alsnog zal handelen, volgt er geheid een veto vanuit het Turkse parlement, dreigt Erdogan.

Kristersson, aan de andere kant, was opvallend opgetogen over de ontmoeting met Erdogan en zei dat het ‘erg productief’ was. ‘Zweden zal al zijn verplichtingen naar Turkije voldoen wat betreft het bestrijden van de terroristische dreiging’, zei hij.

Later deze maand staat een nieuwe ontmoeting in Stockholm op het programma. Erdogan hoopt dan een ‘positiever beeld’ te zien.

- Advertentie -