17.4 C
Amsterdam

Erdogan wil doodstraf herinvoeren voor aanstichters bosbrand Turkije

Lees meer

De Turkse president Erdogan wil de doodstraf herinvoeren voor degenen die verantwoordelijk zijn voor de grootschalige bosbranden waar Turkije nu weer mee kampt.

Erdogan maakte zijn opmerkingen dit weekend in de Egeïsche badplaats Marmaris, waar de afgelopen dagen een door de wind aangewakkerde bosbrand heeft gewoed.

‘Een afschrikkende straf [is nodig]’, zei Erdogan in reactie op het nieuws dat een verdachte is gearresteerd. ‘Het zou een doodvonnis moeten zijn.’

Erdogan refereerde ook naar een uitspraak door Mehmet II, de Ottomaanse sultan die in 1453 Constantinopel veroverde: ‘Ik zou degene onthoofden die een boom uit mijn bossen hakt.’

In 2002 heeft Turkije de doodstraf afgeschaft. Turkije wilde tot de Europese Unie toegelaten worden en moest de eigen wetgeving meer in lijn met de Europese principes brengen. In 1984 vond de laatste executie plaats.

Het Turkse parlement gaat er, als wetgevend orgaan, over of de doodstraf wordt heringevoerd. Ondanks eerdere uitlatingen van Erdogan ten faveure van de doodstraf, na de coup van 2016, is dat nog niet gebeurd.

- Advertentie -