10 C
Amsterdam

Erdogan wil nieuwe grondwet: meer ruimte voor hijab, minder voor LHBT

Lees meer

Nu de Turkse republiek haar honderdjarige bestaan nadert, grijpt de Turkse president Erdogan de ‘nieuwe eeuw van Turkije’ aan om ‘meer ruimte voor de hoofddoek’ te claimen – en juist minder voor de LHBTIQ+-gemeenschap. In een nieuwe grondwet moeten ‘familiewaarden’ beschermd worden.

‘De volgende eeuw zal de Turkse eeuw worden’, zei Erdogan dit weekend in een speech op de 99ste verjaardag van de Turkse republiek, die altijd uitbundig wordt gevierd – vooral in de seculiere hoek van het politieke spectrum.

Erdogan geeft met zijn plannen een nieuwe twist aan de politieke vieringen. Hij wil constitutionele waarborgen voor de hoofddoek, die lange tijd volgens vele streng-seculieren juist als onverenigbaar werd gezien met de republiek.

Ook zet hij de zogenoemde ‘familiewaarden’ in tegen ‘perverse bedreigingen’ vanuit de LHBTIQ+-gemeenschap.

Bij de conservatieve achterban van de president is de LHBTIQ+-gemeenschap de nieuwe en favoriete gebeten hond. Zo vond in Ankara een tweede anti-homomars in korte tijd plaats. Daar werd onder meer ‘Allah-u Akbar’ gescandeerd en waren borden tegen ‘perverse globale bewegingen’ te zien, meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

Erdogan is bijna twintig jaar aan de macht, maar grijpt het honderdjarige bestaan van de republiek aan om ‘een nieuwe start te maken’. De nieuwe grondwet zal de ‘rechtsstaat, pluralisme, rechtsspraak en gelijkheid’ versterken, aldus Erdogan.

- Advertentie -