28 C
Amsterdam

Erdogan wil Turks-Duitse kiezers binnenhalen via influencers en trollen

Lees meer

Honderden Turkse Duitsers reizen naar Turkije om alvast strategische instructies te krijgen van Erdogan voor de verkiezingen van 2023, meldt de Duitse krant Die Welt. De 1,4 miljoen Turkse kiezers in Duitsland zijn belangrijk voor hem. 

Erdogans AKP maakt gebruik van Turkse verenigingen om Turkse kiezers in Duitsland over de streep te trekken, maar ook van bekende influencers uit de AKP-omgeving en anonieme social media-accounts met een groot bereik, aldus Die Welt.

Neem Derin Analiz (‘Diepe Analyse’). Dit Twitteraccount (50.000 volgers) publiceert nieuws over de Turkse politiek, video’s van AKP-politici en valt het Westen aan, zoals met de bewering dat het Westen de Turkse oppositie zou sturen. Honderden volgers liken en delen tweets als deze: ‘Als er maar één leider in de wereld is die niet bang is voor Joden, dan is het Recep Tayyip Erdogan wel!’ Een werknemer van een grote Duitse autofabrikant zit achter dit account. Hij krijgt rechtstreekse instructies vanuit het Turkse presidentiële kantoor, schrijft Die Welt.

De Turkse Duitser Adem Taflan heeft de leiding over de social mediacampagne van de AKP-coalitie in het buitenland. Taflan ontmoette in oktober Erdogan, samen met andere vertegenwoordigers van de Unie van Internationale Democraten (UID), de mantelorganisatie van de AKP in het buitenland. Taflan twitterde over de instructies die Erdogan gaf: ‘Verdedig jezelf niet, val aan!’

UID-bestuurslid Tugrul Selmanoglu (360.000 volgers op Facebook) twitterde ook over deze bijeenkomst. Onlangs gebruikte hij de Russische invasie van Oekraïne om Turkse jongeren te waarschuwen. De Oekraïners hebben een komiek tot president gekozen en nu ‘verliezen’ ze hun land aan Rusland. Daarom zouden de Turken Erdogan, een ‘sterke man’, moeten steunen.

Taflan en Selmanoglu staan volgens Die Welt in contact met Metin Külünk, de strateeg achter Erdogans Europese verkiezingscampagne. Külnük stond in 2016 in contact met Osmanen Germania, een extreemrechtse groepering die in 2018 in Duitsland werd verboden. Nadat deze link bekend werd, is Külünk niet meer naar Duitsland afgereisd. Maar volgens de Duitse inlichtingendienst zoekt hij nu weer contact met Duitse AKP-aanhangers.

Op een recente conferentie in Ankara voor Duitse AKP-aanhangers maakte Külünk duidelijk wie er aan de touwtjes trekt. ‘Ik volg jullie op de voet. Wees gedisciplineerd’, zei hij.

- Advertentie -