18 C
Amsterdam

‘Erdogan zal eindigen als Hitler en Stalin’

Lees meer

De Turkse geestelijke Fethullah Gülen heeft in een interview met de Duitse krant die Welt hard uitgehaald naar Recep Tayyip Erdogan. De president van Turkije zal eindigen als Adolf Hitler en Jozef Stalin, aldus Gülen.

Gülen vertelt aan de krant dat Erdogan ernaar streeft ‘de nieuwe leider van de moslimwereld te zijn’. Het beleid van Erdogan wordt volgens Gülen aangedreven door jaloezie, haat en wraak. De Turkse regering zou zich laten leiden door paranoia.

Erdogan zegt dat Gülen het brein is achter de mislukte staatsgreep van juli 2016. De regering vervolgt vermeende Gülen-sympathisanten. Gülen zelf ontkent dat hij iets met de staatsgreep van doen heeft.

‘Alle narcistische tirannen, zoals Hitler of Stalin, komen slecht aan hun einde. Hun heerschappij eindigt in furie. Hij zal hetzelfde lot ondergaan’, zegt de in de Amerika verblijvende geestelijke over Erdogan.

Hitler pleegde in 1945, acht dagen voordat Duitsland zich overgaf, zelfmoord in zijn ondergrondse bunker in Berlijn. Vermoedelijk nam hij eerst een cyanidepil in, waarop hij zichzelf direct in het hoofd schoot.

Staling stierf in in zijn datsja in Kuntsevo, nabij Moskou. Dit gebeurde in 1953, toen Stalin en het communistische regime de touwtjes in de Sovjet-Unie nog strak in handen hadden.  De officiële lezing wil dat hij overleed aan een hersenbloeding kreeg, maar sommige historici beweren dat hij werd vergiftigd.

- Advertentie -