11.2 C
Amsterdam

Erdogans islamistische coalitiepartner: aanval Hamas was legitiem

Lees meer

Volgens de Turkse politicus Serkan Ramanli, vicevoorzitter van de fundamentalistische HÜDA-PAR (Vrije Zaak Partij) is de verrassingsaanval van Hamas op Israël van 7 oktober ‘legitiem’. De berichten over de moord op 1.400 Israëlische burgers door Hamas schuift hij aan de kant als ‘zionistische propaganda’.

Ramanli deed zijn uitlatingen in een interview met journalist Cansu Camlibel van de Turkse staatszender T24. Hij vindt dat Turkije de diplomatieke banden met Israël, door hem het ‘zionistische regime’ genoemd, moet verbreken. Want als Turkije relaties met Israël onderhoudt, legitimeert Turkije hiermee de Israëlische bezetting van Palestina.

De vicevoorzitter van HÜDA-PAR is in principe tegen het vermoorden van burgers, maar zet zo zijn vraagtekens bij het nieuws over het vermoorden van Israëlische burgers. ‘We kunnen deze beweringen niet accepteren alleen maar omdat zionisten dat zeggen’, aldus Ramanli. Hij pleit daarom voor een onafhankelijk onderzoek.

HÜDA-PAR is een coalitiepartner van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) van president Recep Tayyip Erdogan,  net als de extreemrechtse Partij van de Nationalistische Beweging (MHP). Devlet Bahceli, de 75-jarige leider van de MHP, heeft gezegd dat hij bereid is om naar de Gazastrook te reizen om daar tegen Israël te vechten.

Tijdens een partijbijeenkomst gisteren verklaarde Bahceli dat iedereen hem oneerlijk kan noemen als hij niet naar Gaza reist om tegen Israël te vechten en de Palestijnse kinderen te beschermen, als de Turkse regering hem daarvoor toestemming geeft. Ook zei Bahceli dat hij, indien nodig, Israël met een katapult zou bestoken. Bahceli vindt dat Turkije militair moet ingrijpen tegen Israël.

- Advertentie -