11.3 C
Amsterdam

Ethiopië en Soedan willen bloedig grensconflict oplossen

Lees meer

De Ethiopische premier Abiy Ahmed zegt dat hij een akkoord heeft bereikt met Soedan om een bloedig grensconflict op te lossen, meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera

Abiy Ahmed (foto, rechts) ontmoette gisteren de militaire leider van Soedan, generaal Abdel Fattah al-Burhan (foto, links), in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

‘We zijn het er allebei over eens dat onze twee landen genoeg elementen van overeenstemming te hebben om in vrede aan te werken’, twitterde Abiy gisteren. ‘We hebben allebei een toezegging gedaan voor een dialoog en een vreedzame oplossing voor onopgeloste problemen.’

Soedan en Ethiopië twisten over al-Fashaga, een vruchtbaar gebied dat formeel onder de soevereiniteit van Soedan valt, maar waar Ethiopische boeren het land bewerken.

Ethiopië heeft in 2008 de claims op het gebied laten vallen, zolang Ethiopische boeren met rust worden gelaten. Maar sinds het uitbreken van de Tigray-oorlog in Ethiopië, tussen de centrale regering en de rebellen uit Tigray, is Soedan bezig om de Ethiopische boeren uit het gebied te verdrijven.

De spanningen zijn de afgelopen weken opgelopen, nadat Soedan Ethiopië ervan beschuldigde zeven Soedanese militairen en een burger te hebben geëxecuteerd. Ethiopië ontkent achter deze executies te zitten, en zegt dat de acht door een lokale militie zijn vermoord.

Soedan en Ethiopië twisten ook over de bouw van een megadam die Ethiopië aan het bouwen is in de Blauwe Nijl. Soedan en Egypte vrezen dat deze dam desastreuze gevolgen zal hebben voor de watervoorziening in beide landen. De Nijl is de levensader van Soedan en van Egypte.

- Advertentie -