14.4 C
Amsterdam

EU-antisemitismecoördinator kritisch over Belgisch verbod op rituele slacht

Lees meer

Volgens Katharina von Schnurbein, die belast is met de bestrijding van antisemitisme in de Europese Unie, kan het verbod op onverdoofd ritueel slachten in België leiden tot jodenhaat en moslimhaat. Dit zegt ze in een interview met Politico.

‘De discussie zelf plaatst de joden en ook moslims in dit geval in een hoek van ‘Je doet dieren kwaad, of je bent middeleeuws’.’

Ze vreest dat het hier niet bij blijft. ‘In sommige landen hebben we ook gezien dat dit slechts het begin was, en toen was de discussie over besnijdenis de volgende.’

Von Schnurbein wil dat joden het gevoel hebben ‘dat ze hun leven kunnen leiden in overeenstemming met hun religieuze en culturele traditie’.

Sinds 2019 hebben Vlaanderen en Wallonië de onverdoofde rituele slacht aan banden gelegd. Joden en moslims slachten dieren onverdoofd en ritueel, om er zo voor te zorgen dat ze koosjer of halal vlees hebben.

In Nederland stemde de Tweede Kamer in 2011 voor een totaalverbod op ritueel slachten, maar dit voorstel sneuvelde toen alsnog in de Eerste Kamer. Wel werden de eisen voor rituele slacht aangescherpt. Als een dier binnen veertig seconden na doorsnijding van de halsslagader nog steeds bij bewustzijn is, moet het dier alsnog verdoofd worden.

- Advertentie -