14.7 C
Amsterdam

EU haalt uit naar Turkije vanwege herarrestatie filantroop Osman Kavala

Lees meer

Een delegatie van het Europees Parlement heeft Turkije veroordeeld vanwege het opnieuw arresteren van miljonair en weldoener Osman Kavala.

Kavala, die zich inzet voor de dialoog tussen Turken en Armeniërs, werd begin vorige week onverwacht vrijgesproken in de Gezi-rechtszaak. Kavala zou de Turkse regering omver willen werpen via de demonstraties in 2013 bij het Gezipark in Istanbul. Maar vijf uur na zijn vrijlating werd Kavala opnieuw gearresteerd vanwege een onderzoek naar de mislukte coup van juli 2016.

David McAllister, het hoofd van de Europese delegatie, vindt het onacceptabel dat de Turkse staat zo snel al na Kavala’s vrijspraak opnieuw een arrestatiebevel uitvaardigde. ‘De ongehoorzaamheid van Turkije aan het besluit van Europese Hof voor de Rechten van de Mens voor onmiddellijke vrijlating is zorgelijk’, aldus McAllister.

De zaak-Kavala lijkt erg op die van Ahmet Altan. Op 5 november vorig jaar werd de beroemde Turkse journalist en schrijver vrijgelaten, om vervolgens op 12 november opnieuw gearresteerd te worden. Over de zaak-Altan schreef Kanttekening-journalist Ewout Klei dit achtergrondverhaal.

- Advertentie -