20.7 C
Amsterdam

‘EU laat sancties tegen Turkije vallen’

Lees meer

De Europese Unie zal de sancties tegen Turkije laten vallen, meldt het internationale persbureau Reuters op basis van EU-bronnen.

De Europese Commissie heeft plannen in de ijskast gezet om meer hooggeplaatste leidinggevenden van de Turkse staatsoliemaatschappij op een zwarte lijst te plaatsen, aldus vier diplomaten tegen Reuters. Dit is volgens het persbureau het duidelijkste signaal dat het recente diplomatiek offensief van Ankara dit jaar vruchten begint af te werpen.

In december hadden de EU-leiders voorgesteld tegoeden te bevriezen en reisverboden in te stellen, hoewel er geen namen werden genoemd. De EU kwam tot dit besluit vanwege de ‘ongeoorloofde booractiviteiten’ van Turkije naar aardgas in betwiste wateren in het oostelijke deel van de Middellandse Zee.

De EU was ook overeengekomen om tijdens een top op 25 en 26 maart strengere economische sancties af te wegen tegen Turkije. Een constructievere toon van de Turkse president Erdogan dit jaar, de steun van de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor een meer verzoenende aanpak en de eerste rechtstreekse gesprekken tussen oude vijanden Turkije en Griekenland in vijf jaar hebben geholpen om de stemming te veranderen.

De nieuwe regering van de Amerikaanse president Joe Biden heeft er bij Brussel ook op aangedrongen geen sancties op te leggen als Turkije meer bereid lijkt tot een compromis, aldus Europese en Amerikaanse diplomaten.

‘Het werk aan aanvullende zwarte lijsten van Turkse personen is gestopt, en we hebben het niet meer over economische sancties’,  zei een EU-diplomaat. Een tweede EU-diplomaat zei dat het werk ‘nooit echt van de grond is gekomen’. Een derde zei dat ‘het diplomatieke spoor voorrang krijgt’. De buitenlandse dienst van de EU weigerde commentaar te geven aan Reuters.

Ondertussen gaat de politieke repressie in Turkije wel gewoon door. De Turkse filantroop Osman Kavala zit nog steeds in de cel, ondanks verzoeken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om hem onmiddellijk vrij te laten. Ook is er deze week een rechtszaak gestart tegen de HDP, met als oogmerk deze pro-Koerdische oppositie partij te verbieden.

- Advertentie -